Jalkapallo liikuttaa puolta miljoonaa suomalaista

11.05.2023

Jalkapallo on rekisteröityjen harrastajien määrällä mitattuna Suomen selvästi suurin urheilulaji ja samalla jalkapallo vaikuttaa puolen miljoonan suomalaisen elämään suoraan.

Lisenssipelaajia jalkapallolla ja futsalilla on noin 150 000, mutta jalkapallon piiriin kiinteästi kuuluu monilukuinen joukko muitakin. Lähes tuhannessa seurassa työskentelee palkattuna tai vapaaehtoisena lukuisa joukko ihmisiä. Lisäksi kaikki joukkueiden taustahenkilöt, erotuomarit ja moni muu aina kentänhoitajiin saakka kuuluu ryhmään, jolle jalkapallo on kiinteä osa elämää.

Kun tähän lasketaan päälle junioripelaajien vanhemmat ja muut näkymättömät, mutta arvokkaat voimat taustalla, päästään siihen, että jalkapallo vaikuttaa puolen miljoonan suomalaisen elämään merkittävästi – ellei ihan joka päivä, ainakin vuoden useimpina päivinä.

Toki lukuun päälle tulevat vielä kaikki jalkapallon seuraajat. On vannoituneita seurojen faneja, hiukan vähemmän kiihkeästi oman kaupungin tai kylän seuraa seuraavia, jalkapallofanaatikkoja, joille jokainen ottelu tasosta riippumatta on juhlatapahtuma… Jokainen seuraa jalkapalloa omalla tavallaan.

Voidaan suoraan sanoa, että jalkapallo koskettaa todella läheisesti kymmenesosaa suomalaisista. Tämä on valtava joukko, joka ansaitsee oman päivänsä. Sen takia Veikkausliiga ja Palloliitto yhdessä tuovat kesän viheriöille Jalkapallopäivän. Sunnuntai 11. kesäkuuta on paitsi jalkapallon juhlaa myös kunnianosoitus kaikille suomalaisessa jalkapallossa mukana tavalla tai toisella oleville – edessä on teidän päivänne.

 

Kuva: Pinja Akkanen