Kaksi miljardia euroa – jalkapallo tuo huikeat hyödyt koko suomalaiselle yhteiskunnalle

09.06.2023

Jalkapallo liikuttaa Suomea laajalti ja vuodesta 2019 lähtien tämän yhteiskunnallisille vaikutuksille on saatu myös selkeä mittari ja laji tuo hyötyjä mallinnuksen mukaan vuositasolla kaksi miljardia euroa.

Suomi liittyi mukaan Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n UEFA SROI -mallinnukseen. Asiantuntijoita ja tutkimustietoa laajasti hyödyntävä mallinnus mittaa jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa (SROI = Social Return On Investment).

Viimeisimmän päivityksen mukaan jalkapallon vuotuinen vaikuttavuus Suomessa on huimat 1,96 miljardia euroa.

UEFA SROIn mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 344 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat 1 092 miljoonaa euroa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat 522 miljoonaa euroa jalkapalloperheen harrastustoimintaan liittyvänä kulutuksena ja olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

– Pelaajamääriemme kasvun ja seurojemme toiminnan laadun ja määrän kehittymisen myötä seuraava mallinnus loppuvuoden 2023 aikana antanee edelleen kasvavan euromääräisen vaikuttavuuden suomalaiseen yhteiskuntaan, Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen ennakoi.

– Kehittyvä mallinnus ottaa tietojemme mukaan jatkossa huomioon myös vastuullisuusnäkökulmia ja pystyy siten aiempaa paremmin huomioimaan myös mm. toimintamme hiilijalanjälkeä. Odotammekin innolla sitä, että pääsemme avaamaan mallinnuksen seuraavan kehitysversion jäsenseuroillemme.

Tämänkaltaisten lukemien myötä on vain paikallaan, että suomalaista jalkapalloa juhlistetaan erityisesti. Historian ensimmäinen Jalkapallopäivä järjestetään Suomessa sunnuntaina 11.6.