Pelipassimyynti jatkaa kasvuaan – pelaajia koko ajan enemmän

06.06.2023

Yksi selkeimpiä mittareita jalkapallon ja futsalin suosion kasvuun on pelipassimyynti, jossa ollaan tänä vuonna lyömässä kaikki ennätykset.

Pelipassien eli rekisteröityneiden pelaajien määrä ylitti vuonna 2022 ensi kertaa 150 000 pelaajan rajan. Tarkka ennätyslukema on 150 894, mutta se painunee historian kirjoihin kuluvalla kaudella.

Pelipasseja oli tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä lunastettu lähes 130 000 ja kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on noin 8000. Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen onkin syystä tyytyväinen lukemiin.

– Jäsenseuroissa on tehty valtavan upeata työtä pelaajamäärien kasvattamisessa. Kasvua selittyy sekä erinomaisesti hoidetulla lajipromootiotyöllä että kehittyneellä pitovoimalla. Kokonaispelaajamäärien osalta mukana pysyneiden osuus on kasvanut edellisestä vuodesta lähes prosenttiyksikön, mikä meidän määrillä näkyy hienona kasvuna, Huttunen iloitsee.

Täysin tasaista pelipassien määrän kasvu ei ole ollut, sillä koronavuonna 2020 määrissä tapahtui selvä – joskaan ei kovin raju – pudotus. Jo vuonna 2021 nähtiin etenkin loppuvuotta kohti vahva nousu ja tuolloin noustiin ensi kertaa yli 140 000 pelipassin rajan.

– Pandemia-ajan aktiivinen yhteistyö ja dialogi seurojen kanssa näkyi ensin torjuntavoittona pelaajamäärien säilyttämisessä, jonka jälkeen seurat ovat pystyneet kasvattamaan harrastajamääriään tasaisesti nyt jo kolmatta kautta peräkkäin. Roolimme kaiken ikäisten liikuttajina onkin entisestään vahvistunut, toteaa Huttunen ja jatkaa:

– Ei pidä myöskään unohtaa vapaaehtoisten, osapäiväisten ja päätoimisten seuratoimijoiden työn merkitystä lajiemme elinvoimaisuuden vahvistajina. He ovat pystyneet ajoittain sekavistakin viranomaisohjeista huolimatta ylläpitämään toimintaansa, mikä on ehkäissyt harrastuksista syrjäytymistä.

Sunnuntaina 11.6. vietetään ensimmäistä Jalkapallopäivää Suomessa ja päivä on kaikkien pelaajien, toimijoiden, vapaaehtoisten ja jalkapalloa seuraavien yhteinen juhlapäivä, jolloin on oikea aika erityisesti tunnustaa rakkautta lajia kohtaan.